Untitled Document Kommunikation

Superkrafter

OBM

Ledarskap

Medarbetarskap

4F - Förändring

Utbildning

Projekt

Ledarskap

Utvärdering

Handledning

Specialistutb

Twitter/Blogg

Länkar/Läsning

Media

Referenser

Vem är jag?

Kontakt

 

 

Min yrkeshistoria i korthet

CV

Efter min uppväxt i en arbetarfamilj på landet utanför bruksorten Avesta, läste jag datavetenskap i Uppsala. Började jobba i databranschen när PC:n slog igenom, 1985, på Datateam AB som produktchef för Lotus produkterna.

1987 tog jag en paus och pluggade Idéhistoria och psykologi i Uppsala. 1988 Fick jag uppdraget att bygga upp AkademiData AB, distributör för Symantec. Symantec var då mest kända för Q&A och Time Line, det mest använda projektverktyget på PC.

AkademiData växte snabbt och jag blev mer intresserad av vad som hände med människorna än tekniken. 1992 började jag på Psykologlinjen efter ett år hemma med vårt första barn.

Arbetade redan under studietiden på Psykologiförlaget (idag Assessio) med testfrågor och drog tillsammans med Christina Strömer Wilson igång testkvalitetsarbetet på STP, Stiftelsen för Tillämpad Psykologi.

Utvecklade datoriserade psykologiska test åt Försvarshögskolans Ledarskapsinstitution för min psykologuppsats och fortsatte sedan att arbeta där på deltid. Den andra deltiden arbetade jag på Arbetslivstjänster (idag Arbetslivsresurs) som projektledare för ett EU mål 3 projekt, Till Friskt Företag. Vi hjälpte arbetshandikappade att starta egna företag.

1998 startade jag Proicio som bas för min egen konsultverksamhet. Den första tiden arbetade jag mest med projektutvärderingar och stöd till projektledare samt projektgrupper.

1999 startade jag Projektcentrum Idékraft AB tillsammans med en kompanjon. Vi drev en tvåårig heltidsutbildning i projektledning i form av en KY-utbildning. Jag fortsatte med mina konsultuppdrag och kom med i Progres Inclination, ett konsultnätverk som arbetade med större förändringsprojekt.

2003 lämnade jag Idékraft och sedan dess har jag arbetat på egen hand. 2006 startade jag Mikla Executive Coaching tillsammans med Mira Klintrot. Vi utbildade coacher och drev ett coachnätverk med runt 30 aktiva coacher. Mikla var inget företag utan ett varumärke vi drev tillsammans.

Hösten 2009 kom min bok om OBM ut, den första på svenska i ämnet. "OBM - Ledarskapets psykologi" heter boken som ges ut av Sanoma Utbildning. Den blev en av tio nominerade till Årets HR-bok 2010. Under våren 2013 skrev jag på en andra upplaga av boken som kom ut sommaren 2013.

I februari 2015 kom min andra bok ut, Psykologi för projektledare. Den är ett komplement till alla projektböcker som mest beskriver metodik och inte så mycket om hur man hanterar människorna i projektet. Den utsågs våren 2016 till Årets projektledarbok 2015 av Projektforum.

Mina internationella kolleger tilldelade mig 2016 OBM Networks ”Outstanding Contribution Award”. OBM Network är det internationella nätverket för forskare och praktiker inom OBM, en "Special Interest Group of Association for Behavior Analysis International (ABAI)".

Våren 2019 blev det två böcker. en ersättare till OBM boken som fick namnet OBM Boken Psykologi för ledare och en mer generell bok med det vi inte lär oss i skolan, samarbeteskunskap De sociala superkrafterna. OBM Boken utsågs till Årets projektledarbok 2020.